קילחת, חיתלת, הלבשת בבגד האהוב עלייך (על הבגדים היפים שלך כבר מזמן ויתרת..), האכלת ו"אופס" הקטנקטני שוב פלט. אז שוב קילחת, חיתלת, הלבשת... אם הסיטואציה הזו מוכרת לך עד מאוד הכתבה הבאה נכתבה במיוחד עבורך, אז למה תינוקות פולטים?
מאת: רוני עמיצור לוי, לירון פז, מנהלות קליניקות HILAYA(תזונת פריון, הריון וינקות)
כ- 2/3 מהתינוקות הינם "happy spitters", פולטים לעיתים תכופות ולפעמים אף לאחר כל האכלה. מעבר לכך מדובר בתינוקות נינוחים אשר גדלים בהתאם למצופה, ועל אף הפליטה נענים ברצון לאכילה.
מה הגורם לפליטה? בעיכול תקין, כשהתינוק יונק, החלב מחליק לאורך הגרון, נבלע אל צינור הוושט ומשם עובר לקיבה דרך הסוגר הוושטי התחתון. בתום מעבר בחלב לקיבה נסגר אותו סוגר ובכך נמנעת זרימה חוזרת של המזון ומיצי העיכול אל הוושט. כאשר השוער הוושטי התחתון חלש או רפוי מדי, הוא מאפשר לתכולת הקיבה (או מקצתה) לזרום בחזרה אל הוושט. מצב זה נקרא "רפלוקס פסיולוגי". רפלוקס מסוג זה נפוץ למדי בתינוקות משילוב של מספר גורמים, בהם: חוסר בשלות של מערכת העיכול, נפח קיבה קטן, התרוקנות קיבה איטית, האכלות תכופות. למעשה מדובר בתהליך פזיולוגי נורמלי המתרחש לרוב סביב גיל 4 חודשים וחולף סביב גילאי 12-18 חודשים. חשוב להדגיש כי רפלוקס מסוג זה אינו מלווה בתסמינים נוספים כגון: אי-שקט, כשל בגדילה ובעיות נשימה.
מה ההבדל בין פליטה להקאה? בתינוקות קטנים ההבדל בין פליטה להקאה מתבטא בכמות החלב הנפלטת. פליטה היא יציאה של כמות מעטה יחסית של חלב מהפה, סדר גודל של מספר כפיות, במהלך הארוחה (בזמן ההפסקה) ו / או בתום הארוחה. הקאה, לעומת זאת, היא יציאה של כמות גדולה של אוכל באופן פתאומי, לעיתים בצורה קשתית, ומתרחשת לא רק לאחר האכילה.
כיצד ניתן להפחית את הפליטות? 6 טיפים להקלה:
1. יש להאכיל את התינוק במנח בו ישנה זווית (חצי שכיבה) כך שכוח הגרביטציה מאפשר את מעבר החלב כלפי מטה מהושט לקיבה.
2. יש להימנע מהאכלת יתר. האכילו את התינוק מדי 3 שעות כך שיווצר מרווח מספק בין הארוחות המאפשר לקיבה להתרוקן במלואה. בנוסף ניתן לנסות להקטין במעט את נפח הארוחה ולבחון האם זה גורם לשיפור.
3. במהלך הארוחה עשו הפסקות קטנות לאפשר לתינוק להוציא אוויר, או במילים בשפה עממית, עזרו לו להוציא גרעפס.
4. אל תשכיבו את התינוק בתום ארוחה. וודאו כי התינוק נותר במנח של חצי שכיבה 15-30 דקות מתום הארוחה והמינעו מהפעלת לחץ על איזור הבטן.
5. בהתייעצות עם דיאטנית / רופא ילדים ניתן לשקול הסמכת תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) עם דייסה. עם זאת חשוב לדעת כי תינוקות אלו גדלים בקצב תקין ולכן הסמכת דייסה מפרה את איזון רכיבי המזון ומספקת עודף קלוריות מה שעלול להוביל לעלייה עודפת בשמקל שאינה רצויה.
ולכן אפשרות נוספת הינה להחליף לתמ"ל ייעודי למצבי רפלוקס.
6. להרחיק את התינוק מסביבה של עישון. החשיפה לעשן הסגריות עשויה להחליש את הוסגר הושטי התחתון.
מתי רצוי לפנות לייעוץ רפואי? במקרים בהם בנוסף לפליטות / הקאות חוזרות ונשנות מתלווים הסימנים הבאים: גדילת התינוק נפגעת, כאשר חווית האכילה אינה נעימה לתינוק באופן עקבי, סירוב לאכול, כאשר לאכילה מתלווים סימנים של מצוקה נשימתית, בהם: שיעול, חרחור, ציפצוף בזמן האכילה ולאחריה, דלקות ריאה חוזרות. בנוסף, במקרים בהם ניסית את הטיפים שלנו והמצב אינו משתפר? ממליצות לגשת להתייעצות עם רופא הילדים שלך.
הכותבות: רוני עמיצור לוי, לירון פז, מנהלות קליניקות HILAYA (תזונת פריון, הריון וינקות)
Comentários